CUMALIKIZIK

CUMALIKIZIK

CUMALIKIZIK

Yüzyılları arkasında bırakmış ve zamana karşı vermiş olduğu mücadeleden tüm yorgunluğuna rağmen başarıyla çıkmış ve günümüze tarihi yaşatarak gelmiş bir köy. Osmanlılar döneminde kurulmuş bir kaç “Kızık” köyünden biri Cumalıkızık. Geçen zamana, doğal nedenlere ve işgallere direnerek bugünlere ulaşan Cumalıkızık günümüzde Bursa’da en çok ziyaret edilen, gezilen ve merak edilen tarihi bir köy olarak güzelliğini ve nadideliğini korumaya devam ediyor.

Kimi kaynaklarda 5 kimi kaynaklarda ise 7 Kızık köyünden biri olarak ifade ediliyor. Uludağ eteklerinde kurulmuş olan bu köyler, Ertuğrul Gazi’nin yönlendirmesiyle Kızık Beyliği’nden beş yiğidin Karakeçili aşiretinden beş kız ile evlendirilmesi ve sonrasında stratejik konumu dolayısıyla da yiğitlerin Uludağ’ın kuzey yamaçlarına gelmesinin veya gönderilmesinin neticesidir.

Kurulan Kızık köylerinden sadece Cumalıkızık Köyü’nün orijinal haliyle günümüze ulaşmasının en büyük nedeni olarak köyün 1922 yılındaki Yunan işgalinde yıkılmadan ve yakılmadan günümüze ulaşması gösterilir.. Çünkü denilir ki; Sıra bu köye gelip de Yunanlılar yakmak için hazırlıklara başladıklarında milli kuvvetlerimizin gelmekte ve yaklaşmakta olduklarını haber alırlar. Bu haber üzerine telaşe kapılan düşman birliği apar topar toparlanır ve köyü terk eder. Böylelikle Cumalıkızık yıkımdan kurtulmuş olur. Bu yıkımdan kurtulmuş olması bugünlere ulaşmasında da en büyük neden olur. 

Cumalıkızık köyü Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu başlığı ile 2014 yılında Unesco Dünya Miras Listesi'ne girmiştir. Her yıl artan ziyaretçi sayısı ile Cumalıkızık, Osmanlı köy hayatının ve Osmanlı ev mimarisinin son dönem özelliklerinin yansıtması açısından oldukça önemli ve değerlidir.

Evler asırlardır var olan köyde yıkıldıkça döneminin özgün mimari üslubu ve yapı malzemesi ile yeniden yapılmış evlerdir. Dolayısıyla köy evlerine dair yapılan araştırma evlerin en eski tarihini ancak üç yüz yıl kadar geriye götürebilmiştir. Bazı evlerin ise temel seviyesine inilecek olursa daha da eskiyi gittiğini veya asırlar öncesinde bulunan bir evin veya konağın her asır yenilenerek günümüze geldiği ifade edilebilir. Son olarak ise on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda yapılmış olan evler günümüzde orijinal haliyle restore edilerek bugünlere kazandırılıp geleceğe miras olarak bırakılıyor.

Cumalıkızık, köy bünyesinde bulunan sivil mimari yapılar, cami, hamam ve çeşme gibi eserler ile tarihi dokusunu korumaya devam ediyor. Bu dokuyu yaşayan ve yaşatan Cumalızık turistik geziler kapsamında görülmeye değer en güzel yerlerden birisi olma özelliğini de koruyor.

Köye giriş yaptığınızda asfalt yolun bitimi ile birlikte taşlı yollar başlıyor. Giriş yolu üzerinde sağlı sollu bulunan ilk alan köy mezarlığı ve takip edilen yol sizi köy meydanına ulaştırıyor. Meydan çevresinde sıralı Cumalıkızık köy evlerini görebiliyorsunuz. Burada evlere eşlik eden meydana yaz sıcağında serinlik veren asırlık çınar ağaçları da görülebiliyor. Hemen yukarı doğru yürümeye devam ettiğiniz de ister sağdan ister soldan devam edin yine dönüp dolaşıp aynı meydana gelebiliyorsunuz.

Bu yürüyüş esnasında görebileceğiniz yerler: Köy evleri, konaklar, tarih hamam, köy camisi, köy müzesi, küpeli ev ve meşhur cin aralığı olacaktır.

Köy içerisinde bulunan köy evi restoranlarında sunulan çeşit çeşit güzel kahvaltıların tadına bakabilir ve meşhur gözlemelerden yiyebilirsiniz. Köy kahvesinin bahçesinde oturup çayınızı yudumlayabilirsiniz. Köy meydanında çeşitli zamanlarda sunulan yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Köy fırınından köy ekmeğini alıp evinize ve sevdiklerinize götürebilirsiniz.

 

ETİKETLER
Cumalıkızık, Cumalıkızık hakkında, Cumalıkızık rehberi, Cumalıkızık köyü, Cumalıkızık efsanesi, Cumalıkızık gezi rehberi, Cumalıkızık tur rehberi